Kemenangan BA menuntut persefahaman pakatan yang jitu

March 15, 2008

Suhaimi Taib
Fri | Mar 14, 08 | 11:05:07 am MYT
Sehari dua ini saya melepak di depan lap top untuk mengikuti perkembangan politik seluruh negara melalui maklumat terkini dari laman web dan blog politik sebagai pengimbang media milik Umno hari ini.Kekalutan politik di Perak umpamanya cukup terasa apabila suatu kesefahaman jitu belum terbentuk dalam soal pemilihan Menteri Besar, Timbalan Menteri Besar dan nisbah bilangan exco kerajaan antara DAP, Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) dan PAS.

Terbaru nisbah 6:3:1 satu formula yang dikatakan agak sesuai dengan situasi politik negeri itu. Nisbah itu memperuntukkan DAP mempunyai enam kerusi Exco manakala KeADILan (tiga) dan PAS (satu) di samping jawatan menteri besar miliknya.

Ramai penulis blog (blogger), memberi saranan agar kepimpinan politik gabungan parti-parti pembangkang yang dikenali sebagai Barisan Alternatif, menghormati keputusan rakyat mengamanahkan mereka sebagai kerajaan dengan berhati-hati ketika bertindak dalam saat genting sekarang.

Bagi saya, ia suatu memori tidak indah dipahat di landskap politik baru Malaysia apabila kesefahaman dalam soal perlantikan penting terbabit tidak diputuskan selepas perbincangan dan mesyuarat semasak-masaknya dibuat.

Tidak perlu tergesa-gesa mengadakan majlis mengangkat sumpah sekiranya banyak perkara penting belum selesai di peringkat mesyuarat kepimpinan tertinggi Barisan Alternatif.

Negara ini mempunyai sejarah tersendiri termasuk sejarah kesultanannya. Semua pihak perlu mengkaji semua perkara itu sebelum membuat sesuatu keputusan yang boleh mengeruhkan hubungan antara kaum dan agama di negara ini.

Nisbah 6:3:1 suatu yang agak relevan di saat ini. Jika demikian yang sesuai semua pihak perlu menerimanya dengan hati terbuka demi kebaikan rakyat berbilang kaum di Perak.

Begitu juga dengan pemilihan menteri besar dan timbalan-timbalannya.

Yang penting ialah kepentingan rakyat Perak perlu dijaga sebaik-baiknya. Jangan keputusan memilih kepimpinan negeri yang tidak kosistent menimbulkan suatu pandangan lain di kalangan rakyat sehingga ia boleh dipergunakan Barisan Nasional (BN) untuk mengapi-ngapi rakyat supaya menolak Barisan Alternatif dalam pilihan raya umum akan datang.

Biarlah perkara seumpama ini tidak menjadi luka membarah di kalangan kepimpinan dan parti di bawah kelompok pembangkang.

Ini kerana perjuangan Barisan Alternatif ialah untuk memerangi segala perkara yag menyusahkan rakyat. Yang paling utama ialah memastikan rakyat hidup selesa tanpa rasuah, jenayah, penyelewengan kuasa, kronisme dan nipotisme.

Pembangunan yang dibuat dan dirancang perlu mengambil kira apakah manfaatnya kepada rakyat terutama golongan miskin di ceruk-ceruk kampung.

Pembangunan perlu diambil kira keperluannya kepada mengurangkan kadar kemiskinan di kalangan rakyat.

Bahkan pembangunan hartanah yang dirancang perlulah dimulakan dengan merancang penempatan baru penduduk yang tanah mereka digunakan untuk tujuan tersebut sebelum memulakan projek pembangunan kerajaan bukan membiarkan mereka mencari tempat tinggal sendiri dengan pampasan tidak seberapa.

Inilah suatu kelemahan perancangan pembangunan ketara dibuat sebelum ini di banyak negeri termasuk Terengganu.

Adalah diharapkan krisis kepimpinan Barisan Alternatif Perak tidak berlarutan sehingga menyusahkan banyak pihak termasuk pihak istana.

Dipercayai keputusan memperuntukkan kerusi dipertandingkan dalam pilihan raya sudah dibahagikan dengan sewajarnya dan diperbincangkan dengan sebaiknya. Jangan pula soal perlantikan kepimpinan negeri berlaku sebaliknya.

Semua aspek perlu diambil kira termasuk Undaang-undang Tubuh Negeri Perak. Soal keutamaan menjaga agama Islam yang penting maka kaum yang bukan beragama Islam perlulah akur dengan undang-undang berkenaan.

Aspek jumlah kerusi juga perlu diambil kira. Yang mustahak ialah tolak ansur antara parti dalam pakatan Barisan Alternatif akan membuahkan hasil yang baik khususnya untuk kebaikan rakyat negeri Perak. – mr

( Sumber Harakahdaily 15/03/08 ) 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: